Lehokolová balkánská tour #22: Krušunské vodopády a jeskyně Devetashka

Mapa cesty

Do Bulharska jsme se už dost těšili. V Rumunsku jsme strávili 3 týdny. V plánu jsme měli navštívit Krušunské vodopády. Než jsme k nim dojeli, den před tím jsme zastavovali v parku ve vesnici, aby Kája opravil vařič. Soused si nás všimnul a šel se za námi podívat. Chtěl nám pomoct, tak nám dal šroubovák. Potom nám pán přinesl ještě grilované papriky, rajčata, brambory, cibuli, broskve, chleba, pálenku a kus melounu. Všechno bylo moc dobré. Ještě tu rostly hrozny. Vyzkoušeli jsme a byly vynikající. Nedá se to srovnat s tím, co se prodává u nás v obchodě.


Další den jsme dojeli ke Krušunským vodopádům a ty nás doslova uchvátili. Je to skoro jako malý tropický ráj. Průzračná voda, všude zeleň, jezírka, vodopády…

Další den jsme pokořili 4000 km a oslavili jsme je návštěvou jeskyně Devetashka. Je domovem asi 15 různých druhů netopýrů a dohromady jich tu žije asi 30 000. Zajímavostí je, že jeskyně má ve stropě velké otvory. Jeskyně je v jednom místě 40 metrů široká a 60 metrů vysoká a zvyšuje se až na 100 metrů. Natáčel se tu i americký akční film Postradatelní 2. Natáčecí tým byl několikrát pokutován za poškození jeskyně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..