Lehokolová balkánská tour #11: Neziderské jezero

Mapa cesty

Za Vidní se krajina kompletně narovnává a pláně nás nyní budou čekat asi až Srbska. Hodně zde fouká vítr, což pociťujeme na vlastní kůži a z toho důvodu se zde také staví velké množství větrných elektráren.

Dostáváme se ke slanému Neziderskému jezeru, jedeme přes národní park Neusiedler See – Seewinkel a poté do naší čtvrté země na cestě – Maďarsko. Opouštíme na chvíli Euro Velo 6 („Říční cesta“) a najíždíme na chvíli na Euro Velo 13 („Cesta železné opony“).


Začínají horka, tak se schováváme, kde se dá. V Maďarsku zůstáváme několik dní v termálních lázních, abychom nabrali síly na další cestu.


Pokud by někdo rád věděl legendu, jak vzniklo Neziderské jezero, může si přečíst následující odstavec.


Tam, kde je dnes jezero, bylo v minulosti hluboké údolí. Žilo zde spousty nádherných žen, takže podle toho se jmenovalo toto údolí: Ženské údolí. Lord Fraknó rád v tomto údolí lovil.
Jednou však nad údolím padlo temno a okolo poledne se strhla prudká bouře.
Lord našel přístřeší v chatě, kde žila vdova se svou dcerou. Lordovi se líbila hodná a skromná dívka. Od té doby ji stále navštěvoval, když tu lovil. Avšak měl zlou ženu, které se nelíbilo, že její muž navštěvuje chudou vdovu a její dceru. Zajala dívku a řekla: čarodějnice. Chudá dívka byla odsouzena k trestu smrti a hozena do blízkého jezera. Hladina jezera začala stoupat a stoupat a rychle zaplavila okolní lesy a vesnice. Bezcitná žena v povodni také zahynula. Pouze pár lidem se podařilo uniknout do hor. Přeživší se poté z hor vrátili a usadili se na břehu jezera. Založili Neusiedl am See („Nová Osada na Jezeře“).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..