Yosemitský národní park

Ze San Franciska jsem zamířil na východ přes Oakland a Pleasanton do Yosemitského národního parku. V Pleasantonu jsem přespal u Marka, vášnivý cyklista, který nabízí cyklo cestovatelům ubytování přes stránku Warmshowers.org. Navařil skvělou polévku s mořskými plody. Skvěle jsem se vyspal a další den jel kousek cesty se mnou. Podle mě to bylo tou vynikající polévkou, díky které jsem ten den dokázal urazit přes 180 kilometrů. Má u mě velký dík. Dojel jsem do městečka duchů Hornitos, kde skoro nikdo nežil a tak jsem si ustlal přimo uprostřed vesničky v altánku. Byla tam voda i záchody. Vše, co cykloturista potřebuje.

Yosemitský národní park

Další den byl hodně náročný, protože jsem musel překonat pár dlouhých stoupáků a ten největší ještě na mě čekal do Yosemitského národního parku. Místo je to opravdu úchvatné. V údolí všude okolo cákají vodopády, někde jsou vidět i sekvoje, na vrcholcích hor ještě leží sníh. Plánoval jsem tu zůstat déle, ale v informačním centru jsem se dozvěděl, že Tioga pass je kvůli sněhu otevřen pouze o víkendu a pouze pro cyklisty. Objížďka by mi jinak trvala asi pět dní a to se mi nechtělo. Přijel jsem v pátek v poledne, takže jsem měl den a půl na prohlídku parku. Moc času to nebylo, ale to hlavní si myslím, že jsem prošel. Je tu nádherná příroda. Dají se tu strávit i 4 dny. 

Tioga Pass

V neděli jsem tedy vyrazil na Tioga pass. Měl jsem nádherné počasí s modrou oblohou a tak stoupání jsem si spíše užíval. Měl jsem pocit, že stoupám do oblak, protože pode mnou někde v dáli jsem koukal na rovinu. Projíždět se nedotčenou přírodou a ještě k tomu bez aut byl skvělý zážitek. A cyklistů jsem taky moc nepotkal. Člověk kouká na zasněženou krajinu, někde dokonce bylo i zamrzlé jezero. A to jsem tu byl v druhé polovině května. Potkal jsem tu dokonce i lyžaře. Po sto kilometrech stoupání jsem konečně dorazil na sedlo Tioga pass ve výšce 3031 metrů nad mořem. Vyčerpaný jsem ani nebyl. Spíš mi bylo zima. Bylo jen pět stupňů nad nulou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..